Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Мариновани кубчета от цвекло и целина

мариновано цвекло с целина

Сега е много подходящо да хапваме повече зеленчуци с пречистващо действие. Може би защото пролетта започва и тялото ни жадува за тях, или защото сега черният ни дроб е био активен и с наша помощ ще успее да се изчисти от наслоените през зимата лоши вещества. Затова, ето още един-два от многото варианти да си похапнем от тях.

целина, нарязана на кубчета
цвекло на кубчета
може и морков на резенчета

дресингите – маринати:

~ 1ви вариант:
лимонов сок или чист натурален ябълков оцет
зехтин
свежи подправки (листа мента, джоджен, босилек, копър, магданоз…)
щипка черен пипер

~ 2ри вариант – джинджифилов дресинг:
1 парченце корен от джинджифил
1/2 чаша лимонов сок
или 1/2 чаша чист натурален ябълков оцет
1/2 чаша зехтин
2 лъжици соев сос
1-2 скилидки чесън
1-2 фурми или друг сушен плод (пожелание)
Всичко се пасира с блендер или пасатор.

Слагаме в купа зеленчуците и заливаме обилно с някой от дресингите. Разбъркваме добре. Ако имаме време може да оставим зеленчуците да се мариноват за няколко часа.

мариновано цвекло с целина

2 comments

1 Radula { 03.26.09 at 1:27 }

Тази салата ми стана една от любимите! 🙂
И тъй като от много време се каня да ви споделя една рецепта за любимата ми салата, ще го направя сега.
Много е проста, но ми е толкова вкусна, че съм пристрастена към нея 🙂 Ям я през ден…
Винаги може да се разнообрази, но основата е следната: Марула, 2 домата, 1 краставица, слънчогледови семки (предварително накиснати), смлян сусам (количеството е относително, на вкус), поръсвам и черен сусам (уникален вкус, на вид е черен като въглен, по пазарите се продава). И зехтин. Това е! И който иска сол. Аз си купих една „кафява“ сол, смес от морска сол, лен, коноп, слънчоглед, тиква, кориандър. Води се много полезна и е добра наистина.
Днес сложих в салатата и кълнове от зелено китайско бобче, червено къдраво зеле, наред със зеленото, и смлях и малко ленено семе. От него слагам доста по-малко, отколкото сусам. Да ви е сладко 🙂

И скъпа Мер, все се каня да те питам нещо от известно време: Имаш ли рецепта за таханов дресинг за салати? Много обичам сусам и като гледам разни „сурови“ клипчета по YouTube, много добре изглежда този tahini dressing, но не мога да намеря рецепта за него. Можеш ли да предложиш нещо? Мисля, че много ще върви на салатите… 🙂

2 New { 03.28.10 at 2:01 }

Радула, прочети “Пролетна зелена салата с таханов дресинг”.

Leave a Comment