Начало За нас Реклама Контакти

Студена супа от цвекло и малини с прясно биволско сирене

Снимка за Студена супа от цвекло и малини с прясно биволско сирене
180
Време за приготвяне: 180 минути
II
Степен на трудност - Средна

Тази игра на вкусови контрасти и на цветове, сътворена от Емо Минев, може да я поиграе в дома си всеки, който обича експериментите в кухнята. Благоуханието и нежната свежест на малините уравновесяват дълбоко землистия тон на цвеклото, а общата им сладост е балансирана от едва доловимата горчивина на слабо соленото биволско сирене. Дресингът пък полага финалния щрих с далечния си аромат на чесън.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 4 малки глави цвекло
  2. 4 скилидки чесън
  3. 160 г малини
  4. 120 г прясно биволско сирене
  5. ½ с. л. винен оцет
  6.  сол и черен пипер
  7. 1 с. л. зехтин
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Цвеклото се измива много внимателно, увива се във фолио заедно с целите скилидки чесън, малко зехтин, черен пипер и морска сол. Слага се в тавичка с малко вода и се пече във фурна на 200° С до готовност, или около 90 мин.

  2. 2.

    Цвеклото се обелва и три от главите се пасират в блендер заедно с ¾ от малините, 50 мл минерална вода и няколко капки оцет. При нужда се доовкусява със сол и пипер. Сместа се прецежда през фина цедка и се охлажда 90 мин. в хладилника.

  3. 3.

    За дресинга в сока, отделен във фолиото при печенето на цвеклото, се добавят зехтин, няколко капки оцет, сол и черен пипер.

  4. 4.

    На дъното на дълбока чиния се сипва от студената супа, парчета цвекло от останалата глава и парчета прясно биволско сирене. Залива се с малко дресинг и се поднася.
     

Опитайте с чаша богато на аромати и вкусове шардоне, отлежавало в дъб - например Шабли.

Ноем. 2012
Още подобни рецепти
Коментари