Супата е кралицата на руската трапеза

Националната кухня на Русия е одобрила като „свои“ редица чужди ястия, с които се е прославила по цял свят. Изконно руският борш се оказва, че е продукт на украинската кулинарна фантазия, а пелмените са пришелци от студения Сибир. Рецепти от руската кухня

Националната кухня на Русия е одобрила като „свои“ редица чужди ястия, с които се е прославила по цял свят. Изконно руският борш се оказва, че е продукт на украинската кулинарна фантазия, а пелмените са пришелци от студения Сибир. Даже и руският чай не е чак толкова руски. Но хубавото на кулинарията всъщност е именно заемането и усъвършенстването. 

В цялата история на руската кухня особено място заемат супите. Някога ги наричали похлебки. А думата „супа“ влязла в руската реч чак при Петър I. На руската трапеза тя се сервира като първо ястие и се нарича „апетитно блюдо“, тъй като стимулира храносмилането. Руските супи влизат в две големи групи: студени и горещи. Студените са свеколниците (супи от цвекло) и окрошките (руски квас с надробени зеленчуци и месо). Към горещите се отнасят шчите (чорба от зеле), боршът, разсолниците (месна или рибена чорба с кисели краставички), солянките и т. н.

На голяма популярност се радва супата шчи (от зеле, от спанак, от коприва). Тя е любима и на бедни, и на богати. Шчи от зеле обикновено се яде с пирожки  или кулебяка (млин) с пълнеж от месо. Освен с пирожки шчи може да се поднесе и с гречко (елдена каша) или каша от булгур. Любовта на руснаците към супата шчи е отразена в една народна поговорка: „Добра е не тази стопанка, която много говори, а тази, която умее да готви шчи!“

Боршът не отстъпва по популярност на шчите. Най-важното при него е правилно да се подготви цвеклото. Има няколко начина за обработка: задушаване, пасиране, варене и печене. Боршът трябва да бъде толкова гъст, че лъжицата да стои в него права, и много калоричен. Поднася се със сметана и ситно нарязан магданоз.

Разсолникът се приготвя върху основата на марината за кисели краставички. Сервира се със сметана и отделно се поднася с разтегай (особен вид пирожка) с риба.

Другата не по-малко вкусна супа, е солянката. Тя се приготвя върху основата на много силен месен, рибен или гъбен бульон с пикантни подправки. В състава на супата се включват различни видове продукти – месо, риба, гъби, мариновани краставички, кромид лук, маслини, парченца лимон. Сервира се със сметана.

Руската рибена чорба е истински шедьовър. Нарича се уха и се приготвя от прясно уловена риба с подправки.

Дребните рибки, като костура, се използват за плътност на бульона. Варените лин, сом и налим се добавят в готовия бульон за добър вкус.

Основните подправки са канела, карамфил и черен пипер. Не е трудно да се приготви руска рибена чорба, но истинската уха трябва да ври на огън на открито.

източник : сп. Кулинарен Журнал (№2/2006)

Рецепти от руската кухня