Close search

Червеното цвекло - да се изчистим от вредните токсини

Червеното цвекло - да се изчистим от вредните токсини Червеното цвекло е перфектно средство за изчистване на организма от вредните токсини и наслагвания в тялото. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Червеното цвекло е перфектно средство за изчистване на организма от вредните токсини и наслагвания в тялото.

То дразни организма и го кара да отдели натрупаните токсини и вредни вещества. Благодарение на това изчистващо действие, сока от този зеленчук помага за нормализирането на функциите на черния дроб, далака и жлъчката. 

Освен това, сока помага и поддържа достатъчно разширени кръвоносните съдове, а това помага за по-доброто кръвоснабдяване на всички органи в човешкото тяло. Това способства от своя страна за нормализиране на високото кръвно налягане. Магнезият, който се съдържа в червеното цвекло не позволява да се образуват тромби или някакви запушвания на съдовете за пренос на кръв. Сокът от цвекло помага при язви, като им помага да заздравеят, благодарение на витамин U, който се съдържа в него. Намалява се нивото на така наречения лош холестерол в тялото. Сокът съдържа йод, който оказва благотворно въздействие върху намалената функция на щитовидната жлеза. Стимулира се образуването на червени кръвни телца. 

Помага при камъни в бъбреците, като спомага тяхното разтваряне. Приема на този сок може да доведе до промяна цвета на урината, като й придаде червеникав оттенък, но това е временно и ще отшуми, след прекратяване на приема му. 

Приема на сок от червено цвекло може да доведе и до странични ефекти в началото, като гадене и световъртеж. За да се избегне това задължително се консултирайте с личния си лекар, за да може той да Ви каже как, по колко и кога да пиете сок от този зеленчук. Всичко е строго индивидуално и трябва да се подхожда по индивидуален начин. Винаги трябва да се започне приема на сока с много малки дози и едва след това до увеличаването им. Може да се започне с 100 мл. на ден, разпределени по няколко милилитри на хранене. Най-добре е този сок да бъде смесен със сок от моркови, ябълки или някакъв друг плод. Може да се прибави и малко мед по желание. 

Задължително трябва да се пие едва след като е престоял поне час и половина в хладилника, и да не се пие направо след неговото изцеждане. Вярно, че времето на престой ще убие някои от лечебните вещества, но поне по-лесно ще се приеме от организма и няма да се получават страничните му ефекти, като гадене например. Поради ниската си калоричност, сокът от червено цвекло е много диетично. По-голяма част от състава му е вода, има също така белтъци, въглехидрати, и витамини, които в комбинация с другите съставки укрепват имунитета и изграждат защита срещу редица болести. Сокът засилва обмяната на веществата. Ускорява перисталтиката и помага на отделителната система.

За да сте здрави задължително включете червеното цвекло в дневното си меню, под формата на салата или сок.

Източник: hubavica.eu

2 Коментара

  1. Small todorova.nina
    Нина Тодорова / Kulinaria.bg

    Здравейте,
    Количеството е по 100 мл дневно, разпределени между храненията.
    Най-добре е този сок да бъде смесен със сок от моркови, ябълки или някакъв друг сезонен плод. Може да се прибави и малко мед по желание.
    Знам, че помага при проблеми с кръвното, но в никакъв случай самостоятелно не е лек срещу него.
    Поздрави,
    Нина Тодорова, гл.редактор Kulinaria.bg

  2. Small
    petko rysev

    po kolko sok ot cveklo se priema za visokoto krvno i naistinali normalizira krvnoto.blagodaria predvaritelno

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност