Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Сокът от цвекло пречиства тялото

Сокът от цвекло пречиства тялото

Сок от Червено Цвекло

Цвеклото е един от най-полезните кореноплодни зеленчуци, а прясно изцеденият сок от него е истински еликсир за тялото, който го пречиства и помага за освобождаването от натрупаните токсини.

Сокът на цвеклото е най-ценният сок за подобряване състава на кръвта. Той е отлично очистително средство за черния дроб, бъбреците, жлъчния мехур, нормализира работата на стомаха и червата, помага срещу запек и стомашни неразположения.

Сокът от цвекло се използва за понижаване на кръвното налягане и други видове нарушения на сърдечната дейност. Той е полезен при отслабване на имунитета и при простудни заболявания.

Сокът от цвекло подобрява и паметта, особено при развиваща се атеросклероза. Ако имате нужда да се погрижите за паметта си, наблегнете на цвеклото.

Една чаша сок от червено цвекло на ден ще подобри с 50% паметта ви и способността да запомняте разнородна и неподредена информация.

Експерти твърдят, че добавяне на сок от цвекло към хранителната диета може да помогне за подобряване на постиженията не по-малко от усърдните тренировки, в които професионалните спортисти леят реки от пот.

Червено Цвекло

В университета Ексетър неотдавна бяха проведени проучвания в тази насока. Стивън Бейли и сътрудниците му изследваха 15 колоездачи, които изпиваха по половин литър сок от цвекло няколко часа преди да се качат на велосипедите. За едно и също време те изминаваха с 20% по-голямо разстояние от другата група, която получавала сок от касис.

Сокът от цвекло позволявал на колоездачите да въртят педалите с по-малко кислород от обикновено. Сокът от червено цвекло действа ефективно дори без допълнителни тренировки. Той намалява енергийните нужди на мускулите ви, така че може да издържате на натоварванията по-дълго време, твърдят британски учени.

Сокът от цвекло може да подобри времето на състезателите с 1-2 процента. На пръв поглед промяната изглежда малка, но за елитни спортисти тя е от огромно значение. Атлетите трябва да пият от тъмната напитка няколко часа преди тренировка или състезание.

Червеното цвекло помага за понижаване на кръвното налягане. Включването на червено цвекло в хранителната диета обаче не може да замести ползите от тренировките. Някои храни могат да помогнат да се увеличи ефектът от тренировките, но не и да се намали тяхното количество, предупреждава Роджър Фийлдинг, директор на специализирана лаборатория по храненето към университета Тъфтс в САЩ.

В сока от червено цвекло се съдържа ценното вещество бетаин, борещо се със стрес и възпаленията. Благодарение на високото съдържание на фолиева киселина и желязо, сокът е полезен и при анемия.

Сокът е цвекло премахва различни възпаления и детоксикира черния дроб. Съставките в червеното цвекло действат изключително благоприятно върху дроба, като го пречистват и предпазват от мастни натрупвания.

Сокът от червено цвекло е полезен и за бременните жени. Само 100 мл от напитката осигуряват около 30% от дневния прием на фолиева киселина, която е изключително важна в периода на бременността. Той е отлична напитка за всяка жена в този етап от живота.

Пийте сок от цвекло

Сокът се бори с всякакви възпаления, включително и кожни проблеми. Премахва акнето и се бори с косопада, което го прави задължителен продукт в спазването на здравословен режим на хранене и поддържане на красотата, към която се стреми всяка жена.

Освен всичко друго, сокът от червено цвекло помага за разширяване на кръвоносните съдове, което от своя страна допринася за по-доброто кръвоноснабдяване на цялото тяло. Магнезият в червеното цвекло предпазва от образуването на тромби и запушването на кръвоносните съдове.

Сокът от цвекло е изключително богат на антоциани - цветни пигменти с отлични антиоксидантни свойства. За по-мощен стимул на имунната система може да се приема в комбинация с имуностимулатори като женшен.

Тъй като пречиства отлично тялото, сокът от червено цвекло е полезен и при лъчетерапия. Помага при затлъстяване и макар че е сладък, може да се консумира и от диабетици.

Пречистващите функции на сока от червено цвекло помагат и за разтваряне на камъни в бъбреците. Може да промени цвета на урината, но това е временно явление и не бива да ви притеснява.

Въпреки че изключително полезен, червеното цвекло може да причини негативни странични ефекти като световъртеж и гадене. Подобни оплаквания са само в началото на приема и най-вероятно ще отшумят. Всеки човек реагира индивидуално, но все пак е хубаво в началото да се приемат по-малки количества, които постепенно да се увеличават. Най-добре е да се комбинира с други пресни сокове - моркови, ябълки или плодове по желание.

Ползи от сока от цеклов

Сокът от червено цвекло е и много нискокалоричен. По-голямата част от състава му е вода, белтъци и витамини, които в комбинация с другите му съставки укрепват имунитета и предпазват от редица заболявания.

Колкото и да е полезен обаче, не бива да се приема за период, по-дълъг от 4-6 седмици. След това е необходимо да се направи почивка, тъй като постоянният прием на сок от червено цвекло разхлабва стомаха и може да причини разстройство.

Прочети също:

- какво съдържа червеното цвекло;

- и как да съхраняваме червено цвекло;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest